Tècnica creativa 1: Chindōgu, l'art japonès de connectar i combinar elements.

Què és el Chindōgu?

El Chindōgu és l'art japonès de concebre un invent que, en un principi sembla una bona solució a un problema particular, però que a la pràctica resulta tan inapropiat o absurd que realment no té cap utilitat pràctica.

El terme prové del japonès i significa eina estranya (estranya -chin-i eina 道具 -dōgu-). Des d'un punt de vista educatiu, els chindogus són excel·lents per traçar objectius creatius en estudiants de les disciplines més diverses, ja que no es tracta de crear sinó de crear amb un objectiu que porta al límit la imaginació als estudiants.

Existeixen concursos de chindogus arreu del món, com ara el que organitza la Universitat de Pittsburg, a EEUU. Així mateix, existeix la International Chindogu Society, a la qual us enllacem el següent link.

En aquest vídeo podeu veure alguns dels invents creats a partir de la combinació d'idees:


Quines aplicacions educatives li podem trobar a l'aula?

Podeu proposar als vostres alumnes una situació-problema en la que van d'excursió i es troben una sèrie de dificultats. L'alumnat, per resoldre aquestes dificultats, haurà de proposar diferents invents, creats a partir de la combinació de diferents objectes.

Situació 1:
Si l’excursió té lloc un dia d’estiu i volem tenir el més imprescindible a mà, podem combinar diferents objectes necessaris en un de sol: una gorra amb crema solar i ulleres de sol incorporades.


Situació 2:
Si l’excursió té lloc un dia de pluja, per tal de no relliscar, podem emprar un ventoses per tal d’enganxar-nos al terra (caldrà tenir força a les cames per tal d’anar-se desenganxant a cada passa!). 
Resumint...
  • Deixeu que els alumnes experimentin amb el màxim possible de materials i recursos.
  • Proporcioneu oportunitats per a què facin les connexions i combinacions que creguin més adequades, ja que no sé sap mai si en pot sortir algun invent!
Per finalitzar aquest article us enllacem a la pàgina web del concurs de chindōgus de l'ETSII (n'hi ha de molt divertits).